Labyrint

Een labyrint is een lang slingerend pad dat zonder onderbrekingen of obstakels naar een middelpunt leidt. Je kunt er niet in verdwalen. Als je eenmaal op weg bent hoef je alleen maar het pad te volgen om in het centrum aan te komen.
Het labyrint is een oeroud en universeel symbool. Over de hele wereld zijn labyrinten gevonden, sommige wel duizenden jaren oud. In de loop der eeuwen heeft het symbool gestaan voor vruchtbaarheidsrituelen, voor de banen van planeten in het zonnestelsel en voor de weg die wij mensen door het leven gaan.Het labyrint en ik zijn al heel wat jaren samen onderweg. Mijn eerste kennismaking met het labyrint was in 1992 bij een klooster in Steyl (Limburg). Het geometrische patroon van smalle paden gescheiden door mini-buxushaagjes had een enorme aantrekkingskracht op mij. Toen ik iemand door het labyrint zag schuifelen, heb ik zijn voorbeeld gevolgd en onderging een onvergetelijke ervaring!

Mijn fascinatie was geboren. Ik bezocht labyrinten waar ik maar kon; begon zelf labyrinten te bouwen, tekenen en knutselen; volgde de labyrinttraining bij Selma Sevenhuijsen aan het Junigiaans Instituut te Nijmegen en Werken met het vingerlabyrint bij John Musterd; maakte een pelgrimstocht te voet naar het labyrint van Chartres in Frankrijk, en zette begin 2013 met Selma Sevenhuijsen een netwerk voor labyrintwerkers op.

Mijn passie wordt het meest aangewakkerd bij het bouwen van nieuwe labyrinten. Zo heb ik in 2014 een labyrint aangelegd op Sacha Kripa in Rossum, en in 2015 het labyrint bij de Droomfabriek op een droomplek op de Veluwe. Andere labyrinten die ik heb gebouwd (zoals op Landgoed Algoed in 2011 en in hartje centrum Hengelo in 2015) zijn inmiddels weer overwoekerd door onkruid of volledig opgeruimd, maar de plek waar ze gelegen hebben is nooit meer hetzelfde nu de energie van het labyrint erin opgenomen is.